Anoreksija je gubljenje telesne težine, kada prevazilazi sve granice zdravog. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita. Zapravo anoreksija, to je borba protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne prestaje. Gotovo stalno je prisutan strah od gojenja.

To je potpuno neopravdani strah. Jako dugo, decenijama unazad ljudi se tražili način kako da smršaju, vodeći računa o svojoj fizičkoj lepoti. Istina je, kroz vreme menjaju se ideali lepote, ali se nije menjala želja i težnja da se smrša. Zato ne treba da nas čudi to što anoreksija postaje bolest modernog doba. Danas u težnji da što bolje izgledaju pojedinci dovode svoju telesnu težinu do granica bolesnog. Tako anoreksija postaje sve zastupljenija upravo danas.

anoreksija i bulimija

Anoreksija simptomi, kako prepoznati anoreksičnu osobu

Početni simptomi anoreksije nisu uvek vidljivi. Anoreksična osoba obično prikriva svoj problem. Međjutim anoreksičnu osobu često otkriva ovakvo ponašanje: stalno je na dijeti. Osoba se žali se da je debela iako je po svim merilima previše mršava. Naglo gubi telesnu težinu i razvija čudne navike u ishrani. U slučaju anoreksije važno je što pre početi s lečenjem, jer pothranjenost može ozbiljno da naruši zdravlje. Anoreksija je zapravo bolest uma, tj. psihički poremećaj.  Definicija anoreksije – izuzetno niska telesna težina u odnosu na visinu. Ekstremni i nepotrebni gubitak težine. Neosnovani strah od gojenja i iskrivljena o sebi mogu biti simptomi anoreksije.

anoreksija lekovi koje uzimaju oboleli od anoreksije

Evo koji tipovi anoreksije postoje:

1.    restriktivni tip anoreksije – telesna težina se gubi tako što se unosi zaista mali broj kalorija,  osoba konzumira samo određenu hranu, uglavnom ima opsesivno-kompulsivne radnje vezane za unos hrane i postepeno se navikava na izgladnjivanje.
2.    iscrpljujući tip anoreksije – kod ovog tipa anoreksicne osobe posežu za laksativima , diureticima ili povraćaju kako bi organizam doveli do stanja naglog mršavljenja. Za ovaj tip karakteristično je prejedanje i konzumiranje visokokalorične hrane,  zbog čega postoji ogroman osećaj krivice. Posle jela, da bi se te kalorije uklonile, poseže se za povraćanjem, zloupotrebom laksativa ili preteranim vežbanje. Ovaj tip naziva se i bulimični, zbog sličnosti u ponašanju sa osobama obolelim od bulimije.

Iako postoje dve vrste anoreksije, obe pokazuju slične simptome, kao što su iracionalni strah od gojenja, abnormalni obrasci ishrane, opterećenost težinom, prekomernim naglim mršavljenjem i savršenom slikom o sebi. Neki od znakova su povlačenje iz društva, depresija, nervoza i najblaže rečeno čudni stavovi o sopstvenom izgledu

anoreksija ubija koliko mršavi su anoreksicne osobe

Postoje li skriveni znaci anoreksije

Početni simptomi anoreksije nisu uvek vidljivi. Anoreksična osoba vešto krije svoj problem, ali osobu odaje karakteristično ponašanje:
– Propušta obroke i izmišlja razna opravdanja kako ne bi jela.
– Jede samo zdravu hranu, obično onu koja sadrži malo kalorija.
– Razvija čudne navike hranjenja: reže hranu na male komadiće ili ispljuje hranu nakon toga što je sažvaće.
– Stalno meri telesnu težinu.
– Žali se na to da je predebela.
– Nosi široku odeću kojom pokušava da prikrije mršavost.

Da li se umire od anoreksije

anoreksija bolest kod koje otkazuje srce

Psihičko oboljenje koje obolele osobe može dovesti do smrtnog ishoda može biti anoreksija. Nije uobičajeno da se od psihičkih bolesti često umire, ali anoreksija je bolest koja abnormalno utiče metabolizam u organizmu i na sve organe u telu , to čini telo neotpornim i slabim.

Logično je da takva bolest može dovesti do smrti. Lečenje traje između dve i šest godina i više od 50 % pacijentkinja se nikada ne izleči jer ne prihvate da imaju problem čak ni kada njihova težina iznosi 25 kilograma. Svaka peta osoba sa dijagnostikovanim oboljenjem anoreksije umre sa izuzetno teškim zdravstvenim problemima.

Što se tiče po život opasnih komlikacija, u literaturi je opisana osteoporoza. Tu su mnoge komplikacije srčane, usporen rad srca, puls je veoma nizak, istakla je specijalista ishrane doktorka Vera Birovljev, naglasivši da može da se desi i da dođe do akutnog zastoja srca.

Kako izgleda anoreksična osoba?

Anoreksija kako izgleda

Na kraju ove ozbiljne priče o opakoj bolesti anoreksiji, odlučili smo da podelimo jedan video sa vama. Ovaj video će vrlo realno pokazati kako izgleda anoreksična osoba. Koliko je to zapravo stravičan prizor? Ovoga puta jedna umetnica uz pomoć šminke pokazaće kako je moguće dočarati anoreksičnu osobu u svega 4  minuta.