Čaj od koprive je napitak koji je poznat po raznim zdravstvenim koristima. Zašto je to tako? Kopriva je vrhunska biljka koja je bogata nutrijentima. Tako su u koprivi prisutni vitamini i minerali kao što su gvožđe, magnezijum, kalcijum i vitamin C. Istina, kopriva je korisna jer sadrži i aktivne sastojke kao što je kvercetin i rutin koji pomažu u smanjenju upale u borbi protiv slobodnih radikala. Treba da se pije mlak i nezaslađen čaj od koprive.

caj koprive, priprema kuvanje čaja od koprive

Evo nekoliko problema koje čaj od koprive može pomoći da se reše:

Čaj od koprive pomaže kod problema sa kožom

• Problemi sa kožom: Caj od koprive je poznat po svojim antialergijskim svojstvima i može pomoći u smanjenju iritacije kože, svraba i osipa. Takođe se veruje da kopriva pomaže u ublažavanju simptoma ekcema, psorijaze i drugih kožnih oboljenja.

Čaj od koprive koristan za urinarne puteve

• Problemi sa urinarnim traktom: caj od koprive je diuretik, što znači da pomaže u povećanju protoka urina i izbacivanju toksina iz tela. Zbog toga se čaj od koprive koristi za ublažavanje simptoma infekcije mokraćnih puteva, a takođe može pomoći i kod problema sa bubrezima.

Čaj od koprive pomaže kod anemije

• Anemija: Kopriva je bogata gvožđem, što je esencijalni mineral za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Redovno konzumiranje čaja od koprive može pomoći u sprečavanju anemije i poboljšanju nivoa gvožđa u krvi.

Čaj od koprive pomaže problema sa digestijom

• Digestivni problemi: Kopriva ima blagi laksativni učinak, što može pomoći u poboljšanju varenja i ublažavanju zatvora. Takođe se veruje da kopriva pomaže u smanjenju upale u crevima i poboljšanju zdravlja crevne flore.

Čaj od koprive utiče na krvni pritisak

• Problemi sa krvnim pritiskom: Kopriva može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Ovo se može pripisati prisustvu kvercetina, koji pomaže u opuštanju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi.

Uz sve ove koristi, čaj od koprive je takođe ukusan. Zamislite osveženje tokom leta, uz odličnu hidrataciju vašeg tela. Ono što je takođe značajno, čaj od koprive može smanjiti stres. Naravno, pre konzumiranja čaja od koprive u terapijske svrhe, važno je posavetovati se sa lekarom, pogotovo ako već koristite neke lekove ili imate neke druge zdravstene probleme.


Web 2.0 scientific calculator