Iskreno pitanje kako se ugojiti ne postavlja se danas tako često kao pitanje kako se smršati, ali to ne znači da je problem sa manjkom telesne težine lakše rešiv. Sve osobe koje imaju problema sa težinom, zapravo manjak kilograma dobro znaju koliko je teško ugijiti se. Treba pomenuti da neki od uzroka zapravo mogu biti  problemi sa zdravljem. To mogu biti zdravstveni problemi koji se rešavaju lako ili pak oni drugi.


Isto tako postoje osobe koje su  mršave kost i koža a savršeno su zdrave. Ovde može da se radi o genetici koja je prosto takva. Jako sam mrsav ali sam zdrav kao dren, iskreno ima i takvih slučajeva. Postoje osobe koje ne mogu lako da se ugoje a kod kojih je izraženo zamaranje, anemija, bezvoljni su , bez snage su. Možda bi bilo dobro potražiti savet lekara koji će povećati unosu vitamina b12 ili povećati unos gvožđa

Generalno da biste dobili više kilograma treba povećati unos kalorija. Logično je da biste se ugojili treba da unosite više nego što potrošite. To nikako ne znači da treba svakoga dana jesti 5 čokolada od 200grama, jer tako niste uradili ništa. Pametan izbor namirnica je jako važan. Ključ u odgovoru na pitanje kako se ugijiti, pod uslovom da ste zdravi jeste raznovrsna ishrana, hrana koju unosite mora da pokriva sve grupe namirnica. Što se ishrane tiče, važno je da imate 5 obroka dnevno, ali ih ne treba pripremati sa zaprškama ili s prevelikom količinom masnoće.

Zašto vežbati ako se želite ugojiti?

Vežbanje je ključ, kako bi se pokrenuli, aktivirali mišići da biste se ugojili, za to je potrebno vreme. Odlazak u teretanu na vežbanje je sasvim okej, ali  vežbajte uz svog trenera koji će pokazati vežbe u skladu sa vašom konstitucijom. Trener će napraviti program kako da progresivno napredujete u povećanju telesne težine.

Kako se ugojiti ako loše varim hranu i nedovoljno žvaćem?

Mnogi misle da ako brzo jedete loše žvaćete hranu, ugojićete se. Tačno to govore oni koji žele smršati, ali to nikako ne važi za vas. Nemojte misliti ako uradite suprotno rešićete problem i ugojiti se. Nikada nemojte loše žvakati hranu, brzo jedete i podstićete loše varenje. To dovodi do bolesti digestivnog trakta. Džaba vama najkvalitetnija hrana na svetu ako ne ulazi u vaš organizam i ne vari se kako treba. Tako bacate hranu, prosipate novac i gubite svoje vreme. Užasno je važno da zapamtite , nije samo važno šta jedete već i kako jedete. Mnogi ljudi ovo zaboravljaju a to je kardinalna greška. Zapamtite ovo je užasno važno. Ako jedete prebrzo nikada se nećete ugojiti. Ako samo gutate hranu opet je to velika glupost. Važno je dobro varenje koje je ključ unosa onih istih kalorija koje ste spremili. Užasno je važno kako žvaćete. Zašto i kakve to veze ima sa gojenjem. Evo zašto. Proces varenja počinje u ustima. Kada dugo žvaćete hranu ispuštaju se supstance kroz vašu pljuvačku koje pripremaju hranu za želudac. Dakle ne samo da je usitne već je pripreme.Ako se hrana koju unosite dobro ne vari, džaba vam sav trud jer hranjive materije ne ulaze u vaš organizam. Dakle ako želite da se ugijite, žvaćite dugo i mislite o tome kako jedete jer je lučenje te iste pljuvačke užasno bitno.

Koliko je važno dobro varenje? Obroci moraju sadržati više kalorija nego do sada . Ako se želite ugojiti morate rasporediti ravnomerno više obroka tokom dana, ne treba se prejedati, ne treba piti vodu neposredno pre obroka, posebno ne konzumirati tečnosti  čak sat vremena posle obroka. Takođe ne treba jesti sklatko odmah posle glavnog obroka, to je velika greška kojom narušavate sveopšte zdravlje. Hranu bi trebalo temeljno da žvaćemo. To jedini način da organizam iskoristi sve hranjive sastojke iz hrane koju jedemo.