Keto dijeta je ishrana koja se temelji na visokom unosu masti, srednjem unosu proteina i niskom unosu ugljenih-hidrata. Cilj ove keto dijete ili ketogene kako je još zovu je da organizam počne da koristi masti umesto ugljikohidrata kao izvor energije, što dovodi do stanja ketoze u telu.

Postoji nekoliko različitih varijacija ketogenih dijeta, uključujući standardnu keto dijetu, dijetu s povišenim proteinskim unosom.

Svrha keto dijeta je pomoć ljudima da izgube na težini. Keto dijetom se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i poboljša kognitivna sposobnost. Međutim, ova keto dijeta može imati neke nuspojave, uključujući glavobolje, umor i dehidraciju. Stoga je važno kod keto dijeta da se pridržavate preporučenih pravila i da se prvo posavetujete sa nutricionistom ili lekarom. Tek tada za vas može biti korisna keto dijeta.

Kako se računa idealna težina?

Unos šećera i keto dijeta

Dok su ugljenihidrati važni za telo, prekomerni unos ipak može dovesti do povećanja telesne težine i povećanog rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Keto dijeta zahteva da se ograniči unos ugljikohidrata na samo 20-50 grama dnevno. To može biti teško za neke ljude. Neki će teško ispratiti smanjeni unos šećera.

Ukoliko se odlučite za keto dijetu, važno je da se pridržavate preporučenih doza. Unosite dovoljnu količinu proteina i masti. Dopustite da vam nutricionista ili lekar pomogne da izradite plan ishrane koji odgovara vašim potrebama.

Ukoliko se pridržavate keto dijete, možete primetiti pozitivne promene, telesne težine i nivo šećera u krvi.